Lokalna kulinarika

Kot lučka kulinarična kulturna dediščina se prav gotovo šteje obrnjenk. Ta jed iz na suho pražene ajdove ter pšenične moke, prelite z vrelim mlekom, s smetano ter z maslom in malo soli, je bila včasih z belo kavo glavna hrana lučkih »vlcerjev« v planini.

Danes vam jo na kmečkih turizmih ponudijo s kislim mlekom, v kulinarično vrhunsko priznani gostilni pa tudi kot gurmansko predjed z ocvirki, jajčko ter jogurtovo peno.

Sicer se v lučki kulinarični dediščini pojavlja še mohot, lučki masunek ter v celotni dolini znani Zgornjesavinjski želodec. Raznolikost gozdnega sestava, travnatih površin z raznimi cvetlicami in s sadovnjaki ter čisto okolje pa nudijo tudi idealno okolje za pridelavo medu. Kmečke žene svoje jedilnike popestrijo z domačimi marmeladami, s sokovi ter z zeliščnimi čaji, ob obarah postrežejo različne vrste žgancev, kot sladice pa »bratce ali sestrce« (buhteljni), krafelce, štruklje, žlinkrofe s sladkim kruhovim nadevom, slane (ocvirkovka) in sladke potice …

Lučko ljudsko moško petje na „treko in štrto“

Ljudsko moško petje na »treko in štrto« je v Lučah (in tudi po vsej Evropi) edinstveno. Način petja je sledeč: eden od pevcev začenja naprej, nekaj jih gre čez osnovni napev v intervalu terce, hkrati spodaj dodajo prvi bas in drugi bas. Ob zaključkih fraz pa dodajajo okrasek, pri čemer se nekateri glasovi povzpnejo čez vodilni glas kot tretji glas nad njim (treka) in drugi še čez kot četrti glas nad vodilnim (štrta). Glasove zelo preprosto poimenujejo v svoji logiki in s svojim izrazoslovjem. Pojejo v počasnem tempu in ob zaključkih fraz zelo zadržijo ter dovolijo bogati harmoniji, da se razvije v polni zvok. Glede na to, da je pevcev veliko, se dejansko razvije tudi posebna jakost petja. Takšen način petja je v Lučah ohranjen vsaj stoletje in ponosni smo, da jih tudi danes v precej obseženem sestavu lahko slišimo na raznih prireditvah v kraju in po vsej Sloveniji. Ponosni smo, da je ta posebna zvrst ljudskega petja vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Geološke posebnosti

Dolina Bele, Pogorje Rogatca, Savinja, Igla, Lepote apnenčastega sveta …

Jame v Lučah …