Nove gorniške vasi 2021 in planinska zveza Švice kot nov partner

Sporočilo za medije, 6. april 2021

Gorniške vasi so večinoma oddaljene od večjih središč ali skrite v zatrepih dolin in med ljubitelji gora in alpinisti veljajo za prave namige. “V gorniško vas ne pridete slučajno,” je pred kratkim dejal Ludwig Wolf, nekdanji župan občine Johnsbach im Gesäuse in pomemben zagovornik pobude Gorniške vasi.
Tudi izbor gorniških vasi ni naključen – slikoviti razgledi, alpinistično zanimiva območja in nedotaknjena kulturna in naravna krajina, brez moteče velike tehnične infrastrukture, so del meril sprejemljivosti, prav tako kot zavzetost lokalnega prebivalstva za trajnostni in okolju prijazen razvoj lokalnih skupnosti in turizma.

Nove gorniške vasi 2021 - širitev vse do Sredozemskega morja.

Po pozitivno ocenjenih prijavah na mednarodnem odboru se veselimo šestih novih članov v Avstriji, Italiji in prvič v Švici. Mreža se zdaj širi preko zahodnih Alp do Sredozemlja.

Preko planinske zveze Avstrije (ÖAV) se družini gorniških vasi priključujeta Göriach im Lungau (Salzburg) in Steinberg am Rofan (Severna Tirolska), preko planinske zveza Italija (CAI) sta bili uspešno nominirani Balme (Piedmont) in Triora (Ligurija), preko planinske zveze Švica (SAC) pa se pobuda začenja z St. Antönien ter vasmi Lavin, Guarda & Ardez v kantonu Graubünden. Tekom leta bodo na pristopnih slovesnostih vsi kandidati uradno sprejeti v mrežo Gorniške vasi.

Število gorniških vasi znaša sedaj 35 (od tega 22 v Avstriji, 4 v Nemčiji, 5 v Italiji – od tega 2 v Južni Tirolski, 2 v Sloveniji in 2 v Švici).

Balme
Ginzling
Göriach
Großes Walsertal
Grünau im Almtal
Gschnitztal
Hüttschlag im Großarltal
Jezersko
Johnsbach im Gesäuse
Kreuth
Lavin, Guarda, Ardez
Lesachtal
Luče
Lungiarü
Lunz am See
Mallnitz
Malta
Matsch
Mauthen
Ramsau bei Berchtesgaden
Sachrang
Schleching
Regija Sellraintal
Steinbach am Attersee
Steinberg am Rofan
Steirische Krakau
St. Antönien
St. Jodok, Schmirn- in Valsertal
Tirolski Gailtal
Triora
Vent im Ötztal
Villgratental
Val di Zoldo
Weißbach bei Lofer
Zell / Sele

Planinska zveza Švice (SAC) je sedaj del mreže Gorniške vasi

SAC je s približno 160.000 člani in 153 kočami, ki jih upravljajo njene sekcije, vodilno gorsko športno združenje v Švici. Od ustanovitve leta 1863 je pomagal oblikovati razvoj alpinizma in alpskega prostora. SAC povezuje ljudi, ki jih zanima gorski svet, promovira gorski šport kot izkušnjo in se zavzema za trajnostni razvoj in ohranitev gorskega sveta. SAC vsako leto ponudi več kot 200 tečajev in tako spodbuja usposabljanje in nadaljnje izobraževanje ljubiteljev gorskih športov. Svoje dejavnosti organizira na čim bolj naravi, okolju in podnebju prijazen način ter spodbuja trajnostno mobilnost. “Pobuda gorniških vasi se popolnoma ujema z vrednotami SAC in veseli smo, da smo del te mreže,” pravi predsednica SAC Françoise Jaquet.

Pobuda Bergsteigerdörfer/Gorniške vasi

V mreži zdaj sodelujejo planinske zveze iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Južne Tirolske, Italije in Švice. V pobudi so združene različne prednostne naloge planinskih zvez:

Pet let mendarodno – 5 let izvedbenega projekta Alpske konvencije

Leta 2016 je bil Ramsau pri Berchtesgadenu prva gorniška vas zunaj Avstrije, ki je bila vključena v mrežo. Od takrat si mreža prizadeva za spodbujanje trajnostnega razvoja v alpski regiji preko državnih meja – na področju turizma, ohranjanja narave, regionalnega razvoja, gorskega kmetijstva in še veliko več. Filozofija gorniških vasi temelji na protokolih Alpske konvencije, ki vsebujejo usmeritve, kako naj bi izgledal trajnostni razvoj v Alpah. Že pet let so gorniške vasi uradni projekt izvajanja te mednarodne pogodbe alpskih držav.