Veliki žleb

Veliki žleb je velikopotezna tura, ki nas po slikoviti grapi v Raduhi pripelje na njen vrh.

Najboljše razmere bomo, kakor tudi v vseh slapovih, našli od sredine januarja do začetka marca. Grapa je zelo izpostavljena plazovom, zato jo obiščemo le v zares dobrih razmerah.

  • Težavnost: II – III, 30 ° – 60 °
  • 1200 m
  • 4 – 5 ur

Dostop: Iz Luč se odpeljemo proti Logarski dolini mimo Igle do table za kmetijo Račnik – Stakne (na levi je gramozna jama in spomenik). Tu zavijemo desno po cesti do kmetije. Nadaljujemo peš mimo kmetije po gozdni vlaki (markirana pot proti Koči na Loki pod Raduho) do prve grape. Nadaljujemo levo po njej navzgor do žleba (od kmetije 30 min).

Sam žleb ni zahteven, vendar nas lahko ob majhni količini snega v njem preseneti kakšen zoprn skalni skok (do III). Ko se grapa prvič razcepi, gremo po levem, pri drugem odcepu nekaj višje pa po desnem kraku navzgor vse do mesta, kjer jo zapre širok, previsen kamin. Tu se usmerimo v levi žleb, po njem hodimo 100 metrov, nato pa nadaljujemo po nakazanem prehodu desno in mimo votline na široko, strmo snežišče. Z vrha snežišča gremo naravnost v neizrazito grapico, po njej do konca, malo navzdol in navzgor po razbiti odprti steni (večinoma kopno, do III) na ozek raz. Po njem nadaljujemo desno in preko ruševja do poti, ki nas nato vodi na vrh Raduhe (2062 m).

Sestopimo po stezi mimo Koče na Loki. Od tu imamo več možnosti, nazaj do izhodišča pa pridemo le po poti iz Loke proti Snežni jami. Od koče gremo navzdol proti Lučam. Pri parkirišču za kočo zavije- mo desno po cesti in gremo po njej do odcepa markirane poti. Po njej navzdol pridemo do kmetije Račnik – Stakne. Od koče je 1,5 ure hoje.

Zaradi vetroloma je pot zelo slabo vidna, zato se je o poteku dobro prej temeljito pozanimati!