Počitniške dejavnost v gorniških vaseh so tako raznovrstne kot kraji sami. Nekaj pa imajo vse planinske vasi skupnega – zavezane so trajnostnemu alpskemu turizmu. Zgodovino teh krajev je zaznamoval zgodnji alpinizem, katerega tradicijo je čutiti še danes.

»Poživljanje brez mrzlice, živahnost brez hrupa, bližina brez nespoštljivosti, užitek na visoki ravni, gibanje z lastno močjo« – ta gesla so značilna za sproščujoč aktiven dopust v gorniških vaseh.

Aktivno v gorah v gorniških vaseh

V gorniških vaseh se lahko preizkusite v vseh vrstah gorskih športov. Poleti ponudba obsega vse od lahkih pohodov in izletov v gore do alpskih plezalnih poti in zahtevnih visokogorskih vzponov. Zraven spadajo še na novo urejene plezalne poti in privlačna območja za športno plezanje. Pozimi so poleg klasičnih smučarskih tur na voljo tudi številne možnosti za krpljanje na vseh stopnjah zahtevnosti. V številnih gorniških vaseh pa so na voljo tudi plezanje po ledu, tek na smučeh in drsanje.

Številni kraji so specializirali v posamezni panogi. Gorniška vas Malta je na primer zelo znana kot Meka plezanja po ledu, dolina Villgratental velja za prestižno med turnimi smučarji, Steinbach am Attersee pa nudi zanimive možnosti kombiniranja gorskih in vodnih športov.

Začetniki se lahko na različnih tečajih naučijo osnov planinarjenja ali pa se na izlet podajo z gorskimi ali planinskimi vodniki. V gorniških vaseh pa v alpskem svetu lahko uživajo tudi ljubitelji narave, ki nimajo športnih ambicij: veliko naravnih biserov je zlahka dosegljivih na koncu doline, na primer idilično jezero Almsee v kraju Grünau im Almtal.

Gorniška vasi ponujajo vse od lahkih družinskih pohodov do zahtevnih gorskih vzponov na najvišje avstrijske vrhove – tukaj se najde kaj za vsakega ljubitelja gora!

Poletje v gorah

Od prijetnih pohodov po gorah do športnega plezanja

Poletne aktivnosti v avstrijskih gorniških vaseh so raznolike. Osnova za neobremenjen dopust v gorah je odlična alpska infrastruktura: dobro označene in vzdrževane pohodniške poti in steze ter številne planinske postojanke planinskih društev ter odprte planšarske koče zagotavljajo nepozabno doživetje v gorah.
Pri tem ne smemo nikoli pozabiti na lastno odgovornost in ekološko osveščenost. Usposobljene kontaktne osebe na kraju samem vam bodo z veseljem svetovale in pokazale najlepše izlete!

Aktiven dopust v gorah poleti:

Pozimi aktivna

Zimski dopust v gorah

Zunaj vrveža velikih smučarskih območij lahko v gorniških vaseh uživate v raznolikih zimskih športnih dejavnostih, ki jih ponuja zasnežena zimska pokrajina. V krpljanju, teku na smučeh ali zahtevni smučarski turi, v plezanju po ledu ali v drsanju s celo družino – gorniške vasi ponujajo veliko možnosti zimskim športnim navdušencem!

Na voljo je obsežna ponudba tečajev, na katerih bodo lahko začetniki naredili prve korake s krplji ali prve zavoje s turnimi smučkami, napredni planinci pa bodo lahko izpopolnili svoje znanje o snežnih plazovih.