Raduha

Na vrh se lahko odpravimo z dveh stra- ni. Lažja pot poteka z južne strani, kjer se pripeljemo do kmetije Radušnik v zaselku Strmec, nato pa peš naprej mimo planine Loka. Pot s severne strani pa se začne pri najvišje ležeči slovenski kmetiji Bukovnik v Solčavi, od tam naprej pa peš nadaljujemo mimo planine Grohot. Ta pot je tehnično nekoliko zahtevnejša, saj doseže naklonina preko sedla Durce okrog 35 stopinj.

  • Težavnost: lahka tura, primerna za vsakogar, ki je navajen zimske hoje.
  • Trajanje ture: 3–5 ur
  • Oprema: zimska oblačila, rokavice in zimska obutev, priporočljive so tudi dereze in cepin.

Z vrha se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp ter na Peco, Uršljo goro, Olševo, Travnik in Komen, Golte ter na večino vrhov nad osrednjim delom reke Savinje.

Rogatec

Kljub svoji relativno nizki nadmorski višini predstavlja resen zimski problem, saj njegova strma pobočja, pokrita s snegom, pogosto presenetijo marsikaterega gornika.

Na vrh vodita dve poti. Lažja pelje s Špeho­vega vrha in spada med srednje zahtevne. Veliko bolj drzen pa je vzpon po južnem grebenu, ki se začne na planini Kal in spada med zelo zahtevne.

  • Težavnost: primerno za srednje izkušene gornike
  • Trajanje ture: 2,5–3,5 ure
  • Oprema: zimska oblačila, rokavice in zimska obutev, priporočljive so tudi dereze in cepin.

Ker je Rogatec nekoliko odmaknjen od centralnega dela Kamniško-Savinjskih Alp, se z njegovega vrha odpre prekrasen razgled širom naokrog. Lepo so vidni sosednji vrhovi: Lepenatka in Velika planina, osrednje Kamniško-Savinjske Alpe, kjer izstopata Ojstrica in Planjava, proti severu pa kot na dlani vidimo Raduho in pod njo dolino reke Savinje. Na vzhodno stran se nam odpre obširen razgled na Štajersko, proti jugu pa v bližini vidimo Menino planino, ki se dviga nad Gornjim Gradom.