Lepenatka (1425 m)

Iz Luč se odpeljemo proti Ljubnemu, kjer po 1,3 km zavijemo desno čez Rogački most. Sprva cesta vodi ob potoku Rogačnik, kasneje pa so vsi ključni odcepi označeni in pot nas pripelje vse do Zgornjega Špeha.

  • Izhodišče: Zgornji Špeh (1164 m) N 46.32006, E 14.75312
  • Višinska razlika vzpona: 261 m
  • Čas celotne ture: 2 uri

Tam je na nadmorski višini 1186 m kapelica. Pešpot pa začnemo pri gospodarskem poslopju opuščene kmetije. Pot nas ob planinskih markacijah vodi kakšnih 40 minut ob vznožju Rogatca po kolovozu do Kala (1285 m), kjer se usmerimo levo in po pol ure vzpona po pašniku pridemo na vrh Lepenatke, kjer se odprejo čudoviti pogledi na Rogatec, Ojstrico, Planjavo, Veliko planino … ter na Zadrečko dolino

Ravne – Lučka koča – Dolga trata – Ravne

Planina Ravne je zanimiva zaradi visokega izhodišča, saj se lahko pripeljemo z avtom do nadmorske višine 1500 m. Od koče se podamo severozahodno po pašniku, na robu pa pride­mo do kolovoza, ki mu sledimo do markirane steze, ki vodi proti Velikemu vrhu in Korošici.

  • Izhodišče: planina Ravne (1500 m) N 46.35006, E 14.69912
  • Višinska razlika vzpona: 450 m
  • Čas celotne ture: 3–4 ure

Še naprej hodimo po markirani poti, kjer sta desno odcepa proti Polšaku in Križevniku. Kmalu prispemo do mesta, kjer je nekoč stala Lučka koča. Tu je spominsko obeležje II. Svetovne vojne ter miza s klopco.

Sledimo označbam in se na razpotjih držimo levo, dokler ne prispemo do koče na Dolgi trati, ki pa je večinoma zaprta. Nad nami se vzpenja vrh Dleskovec. Sestop z Dolge trate je po poti, ki ni markirana, je pa lepo vidna in označena z možici. Ta nas najprej vodi po pašniku navzdol, nato pa po gozdu in nas pripelje na planino Ravne. V poletnih mesecih je v pastirski koči na Ravnah možno dobiti kakšno okrepčilo.

Korošica (1808 m)

Iz Luč se z avtom odpeljemo po dolini Podvo­lovljek, kjer po petih kilometrih ob smerni tabli zavijemo desno z glavne ceste. Na prvem križišču zavijemo levo in se ves čas dvigamo. Peljemo se nad kmetijo Planinšek, na naslednjem križišču pa spet zavijemo levo. Pripeljemo se do Ravnega polja na nadmorski višini 1440 m.

  • Izhodišče: Ravno polje (1440 m)/ parkirišče pod planino Podvežak N 46.33198, E 14.67258
  • Višinska razlika vzpona: 368 m
  • Čas celotne ture: 5 ur

Potem pa sledimo markacijam do planine Podvežak, kjer se odpre lep razg- led na Raduho ter Rogatec. Pot nadaljujemo mimo stanu na Podvežaku, kjer vstopimo na kraški svet Dleskovške planote. Pot je zložno speljana preko vrtač, poraščenih z rušjem. Kakšne pol ure hoje od Podvežaka se spustimo v manjšo dolino, potem pa po krajšem vzponu gremo mimo studenca Inkret, kjer previdnost pri hoji ni odveč.

Na razpotju se lahko odločimo za obisk Moličke peči. Tu si lahko popotnik oddahne ob kapelici sv. Cirila in Metoda ter ob pastirski koči ob vznožju Velikega vrha in Ojstrice. Od Moličke planine vodi markirana pot naprej proti Korošici vse do Sedelca na nadmorski višini 1900 m. Od tod vodi do kotline Korošica le še prijetnih 100 metrov spusta.

Možne alternative: tehnično in časovno je podobna pot iz planine Ravne

Loka (1534 m)

Pot na Loko se začne ob vstopu v Luče med parkiriščem in mostom preko Savinje. Na začetku poti je strmina, ki pa se kmalu položi in nas vodi po grebenu Breznice. Potem preidemo v strnjen gozd, ki vodi do kapelice, kjer je manjše razpotje.

  • Izhodišče: Luče/ pred mostom čez Savinjo N 46.35496, E 14.74806
  • Višinska razlika vzpona: 1014 m
  • Čas celotne ture: 5 ur

Pot nadaljujemo po gozdni cesti, kjer pa kar kmalu za ostrim ovinkom preidemo na planinsko pot. Nadaljujemo po strmi gozdni stezi in kar kmalu pridemo ob vznožje strmega travnika. Smerne table nas usmerijo po travniku, mimo dveh kmetij, v pas grmičevja, ki nas pripelje do ceste. Cesto le prečimo in sledimo smernim tablam, ki usmerijo na pot, ki se zmerno dviga skozi gozd. Pot nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo vzpon v smeri Raduhe. Najprej se kar nekaj časa vzpenjamo po cesti, nato pa pridemo do ceste, kjer se sredi levega ovinka v desno odcepi širok markiran kolovoz. Pot nadaljujemo po njem, kasneje pa se zopet vrnemo na prej omenjeno cesto, po njej napravimo le nekaj korakov, nato pa je na levi strani markirana pot, ki vodi na planini Arta in Loka. Najprej se prečno vzpenjamo vzporedno s cesto, nato pa pridemo do razpotja Arta–Loka. Nadaljujemo po desni poti, ki se kar nekaj časa prečno vzpenja, nato pa nas pripelje do parkirišča pod Loko. Usmerimo se po cesti proti Loki in po 15 minutah zmernega vzpona pride- mo do Koče na Loki, ki stoji sredi obširnega pašnika. Na koči si lahko odpočijemo, kaj prigriznemo, opazujemo vrh Raduhe, če pa imamo še kaj moči, se lahko odpravimo na sprehod proti planini Javorje ali Arta.

Opisana pot je ena izmed najdaljših poti na Loko. Sicer se lahko do koče povzpnemo od kmetije Radušnik (1,5 ure hoje), z Vodol (1 ura hoje) ali pa samo s parkirišča pod Loko, od koder je le polurni sprehod.