Dleskovec

Z avtom se pripeljemo do kmetije Planica v zaselku Podveža. Tu si nadenemo smuči in se po cesti odpravimo proti planini Ravne (1500 m). To je idilična gorska planina s pastirsko kočo, kjer kmetje že stoletja pasejo svojo živino. Pot nadaljujemo proti planini Dolga trata, kjer se vzhodno odpira pogled proti Kamniškim Alpam, južno pa sta vidna Rogatec in Lepenatka.

  • Obdobje: november–maj, odvisno od snežnih razmer
  • Zahtevnost: lažji turni smuk, na voljo je veliko različnih možnosti.
  • Trajanje ture: 3 – 5 ur
  • Oprema: kompletna turno smučarska oprema

Naš cilj dosežemo po južnem grebenu, kjer se na ravnem terenu pripravimo na smuko. Smer spusta si sproti prilagajamo, predvsem je odvisno od smučarskega znanja in seveda od snežnih razmer. Turni smuk je primeren za začetnike in tudi za zahtevnejše smučarje.

Lepenatka

Lepenatka je večinoma travnat gorski vrh, ki se nahaja v bližini gore Rogatec. Nanjo se s smučmi odpravimo s Špehovega vrha, preko planine Kal, nato nadaljujemo južno proti vrhu. Tu se nam začne odpirati lep razgled na Rogatec, Golte, Menino planino, Kranjsko reber ter proti osrednjim Kamniško-Savinjskim Alpam, kjer najlepše vidimo Planjavo in Ojstrico.

  • Obdobje: november – maj, odvisno od snežnih razmer
  • Zahtevnost: lažji turni smuk z naklonino do 25º
  • Trajanje ture: 1,5 – 2 uri
  • Oprema: kompletna turno smučarska oprema

Smuka poteka po enakomernem travnatem pobočju po poti pristopa in spada med lažje turne smuke. Primerna je tako za nevešče turne smučarje, kot tudi za tiste, ki bi radi enostavno in hitro okusili naš gorski svet.

Ojstrica

Na Ojstrico, za mnoge najlepši vrh Kamniško- Savinjskih Alp, se lahko povzpnemo z dveh smeri. Zahtevnejši pristop vodi iz Logarske doline. Pot vodi mimo Klemenče jame, kjer se nam začne odpirati prečudovit razgled. Južno lahko vidimo Logarsko dolino, vzhodno pa Planjavo, Skuto, Tursko goro in Rinke. Pot nadaljujemo mimo sedla Škarje, kjer počasi dosežemo vršno piramido. Na tem mestu si običajno snamemo smuči, saj nas loči do vrha le še 15 minut strmega in izpostavljenega terena (35º–40º).

  • Obdobje: december–maj, odvisno od snežnih razmer
  • Zahtevnost: primerno je za izkušene smučarje, saj je sprva naklonina pobočja večinoma okrog 30º.
  • Trajanje ture: 7 – 10 ur
  • Oprema: kompletna turno smučarska oprema

Spust lahko opravimo po poti pristopa, ki je srednje zahteven (večinoma do 30º), ob ugodnih snežnih razmerah pa se lahko spustimo mimo Erjavčkega vrha skozi Grlo. Vendar ta spust velja za zahtevnega (deloma 35º+).

Lažji in verjetno tudi bolj priljubljen dostop pa vodi iz Luč, kjer se z avtom odpeljemo do kmetije Planica, nato pa preko planine Podvežak proti Korošici. Hoja postane bolj zanimiva, ko pridemo nad Podvežak (po 40 min hoje), saj pričnemo prečiti čudovito planoto, s katere so vidni Veliki vrh, Deska, mogočni Lučki dedec in Planjava. Ko dosežemo Korošico, nas čakata še dve uri strmega vzpona proti vrhu. Smer spusta si lahko sproti prilagajamo, odvisno od snežnih razmer.