Etno hiške

Gre za zbirko osmih lesenih hišk ob Savinji, v katerih so predstavljene stare, že skoraj pozabljene vaške obrti z orodji in predmeti, ki so jih uporabljali včasih. Ogledati si je mogoče krojaško, čevljarsko, mizarsko in kovaško delavnico, črno kuhinjo, kmečko hišo s krušno pečjo, mlin ter lekarno.

Ob večjih dogodkih te stare obrti zaživijo, sicer pa je voden ogled možen po dogovoru.

Žagerski mlin

Je edini še delujoči mlin na vodni pogon v Zgornji Savinjski dolini, zgrajen je bil okrog leta 1750 in se prvič omenja že v katastru Marije Terezije. Vpisan je v Register nepremične kulturne dediščine. Mlin so po II. Svetovni vojni zapečatili, zato je mlin propadal, leta 1996 pa ga je obnovil domačin Jože Kaker.

Zanimivost pri mlinu je to, da ne deluje ves čas z isto hitrostjo, saj se količina vode nenehno spreminja, zato se vsake 2 minuti spremeni tudi hitrost vrtenja mlinskega kolesa. Mlin stoji ob cesti Luče–Podvolovljek.

Cerkev Sv. Lovrenca

Prvič se omenja leta 1426, v sedanji obliki pa izvira iz 17./18.stoletja. Cerkev je leta 1897 poslikal Fantoni mlajši. V obeh svetovnih vojnah so bili cerkvi odvzeti zvonovi, v 80. letih 20. stoletja pa so bili nameščeni odlični Grassmayerjevi zvonovi. V cerkvi so tudi orgle iz leta 1982. Poleg cerkve se nahaja staro župnišče in pokopališče, ki velja za posebnost, saj se nahaja sredi vasi, kar je redek pojav.

Cerkev Sv. Antona

Puščavnika Nahaja se v zadnjem delu Podvolovljeka. Prvič je v zapisih omenjena leta 1631. Cerkev je v jedru srednjeveška, baročni oltar pa je bil v 20. stoletju predelan v neorenesančnem slogu. V 90. letih prejšnjega stoletja je bila obnovljena tako zunanjost kot notranjost cerkve.

Juvanova hiša

Je ena izmed najstarejših in največjih hiš v Lučah, zgrajena naj bi bila v 18. stoletju, razglašena je za kulturni spomenik lokalnega pomena. Na fasadi je ohranjena in obnovljena baročna poslikava. Hiša ima v starinskem slogu obnovljene tudi notranje prostore in opremo. Ogled je možen po predhodni najavi.

Delavnica Šlanger

Je prostor, kjer iz lesa umetniško ustvarja Jože Strmčnik. Za svoje lesene skulpture uporablja les z grčami in napakami, ki sicer ne bi imel vrednosti, pod njegovimi rokami pa nastanejo velike umetnije: posode, podstavki, okrasni elementi … Mojstra in izdelke si lahko ogledate v njegovi delavnici, v spodnjem delu vasi ob desnem bregu reke Lučnice.

Kmetija Spodnji Strmčnik

Kmetija je znana po mlečnih izdelkih, kot so mleko, jogurt, mladi sir, skuta. Pri njih lahko dobite sveže izdelke, prav tako pa si lahko ogledate predelavo mleka. Ogled je možen po predhodnem dogovoru.

Kmetija Selišnik

Kmetija se nahaja v Podvolovljeku in je poznana po pridelovanju Zgornjesavinjskega želodca, ki velja za geografsko zaščiteno kulinarično specialiteto in je zato posebnost naše doline. Njegova izdelava zahteva veliko pazljivosti, truda in časa. Gre za suhomesnati izdelek, sušen na zraku.

Na kmetiji nudijo degustacijo, ob nakupu pa prejmete tudi ustrezne napotke za uporabo in skladiščenje izdelka.