Ledine, Jezersko sedlo, Ledinski vrh (2106 m), Savinjsko sedlo (2001 m) in Okrešelj

1000 m, 2–3 h (vzpon)

Ledine so pravzaprav edino območje klasičnega turnega smučanja v spomladanskih razmerah na Jezerskem. Vsaka zima postreže z različnimi danostmi, pa vendar je največja verjetnost, da boste ujeli odlične razmere, med februarjem in aprilom. Začetek ture v dolini Ravenske kočne, kjer so urejena parkirišča in proge za tek na smučeh, ki so običajno urejene vse do tovornih žičnic. Prehod na prostrana snežišča Ledin je možen z večih strani. Najlažji in najbolj obiskan je prehod v območju Lovske poti do Kranjske koče. Iz kotla pod Ledinskim slapom je ob dobri zimi možen direkten dostop po grapi do zavetišča kranjskih markacistov (strm leden skok, 5 m). Lahko se odločite tudi za lažje zimsko plezanje v območju letne poti skozi Žrelo (200 m plezanja). Za vse tri variante so dereze in cepin obvezna oprema. Od Kranjske koče do Jezerskega sedla (2001 m) ali Ledinskega vrha (2106 m) se po prostranih snežiščih zopet lahko vzpenjate na smučeh. Z Jezerskega sedla lahko nadaljujete turo s spustom v dolino Belske kočne ali prek Savinjskega sedla na Okrešelj. Za spust v dolino Ravenske kočne je najlepše in najlažje v območju Lovske poti.

Grintovec (2558 m)

1500 m, 3–5 h (vzpon)

Grintovec je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp in nad jezersko dolino se dviga njegova mogočna severna stena. Za turni smuk bomo izbrali južno stran, na kateri je široka in relativno položna Grintovčeva streha, ki izurjenim gornikom ponuja veličasten turni smuk. Tokrat se bomo z Jezerskega odpeljali v dolino Kokre do našega izhodišča pri kmetiji Suhadolnik (900 m). Prek prve skalne ovire (Taške) vodita dve poti. Za vzpon s smučmi na nahrbtniku je primernejša desna, položnejša varianta, kjer boste ob zadostni količini snega lahko previdno vijugali ob zaključku ture. Nadaljujemo proti Cojzovi koči na Kokrškem sedlu. Snežišča so v tem delu precej prostrana, zato je pomembno, da iz Spodnjih jam sledimo najbolj izraziti rampi, ki nas privede na izrazito Grintovčevo streho. V res idealnih razmerah se je možno prav do vrha vzpenjati na smučeh, vendar je vzpon po izpostavljeni Grintovčevi strehi precej bolj varen z derezami na nogah in cepinom v roki. Zaradi obsežnosti in nepreglednosti pobočja se priporoča spust izključno v območju dostopa. Velikopotezna tura.

Goli vrh (1788 m)

800 m, 2 h (vzpon)

Turni smuk z najlepšega jezerskega razglednika je največkrat aktualen sredi zime, običajno takoj po obilnem sneženju (od novembra do marca). Zaradi pokritosti z gozdom je nevarnost proženja plazov majhna. Turo pričnete na začetku Ravenske kočne – najverjetneje kar po tekaških progah. Do Jenkove planine sta običajno shojeni dve varianti. Prva, bolj strma, se prične levo pred Gorniškim centrom Dava
Karničarja in je namenjena izključno vzponu. Druga varianta je enaka smeri običajnega spusta in se prične na koncu poletnega osrednjega parkirišča v Ravenski kočni. Po približno uri hoje se poti združita v Jenkovi planini. Od tam začnemo po ozki in strmi mejni preseki naravnost proti vrhu in nato prečimo desno
na bolj odprt teren na avstrijski strani. Najlepša smučarija vas čaka na vršnem travniku in v redkem bukovem gozdu med Jenkovo planino in Markunovo bajto.

Pečovnik in Plešivec (1801 m)

800 m, 2–4 h

Dolino Komatevre s Pečovnikom in Plešivcem smo jezerski turni smučarji odkrili zaradi pomanjkanja snega za organizacijo tradicionalnega turnosmučarskega tekmovanja. Zasnežene ceste, vlake in odprti travniki s pogledi na Grintovce so kot nalašč za uživanje neokrnjene narave in miru v prostranih zasneženih gozdovih. Vsi vzponi in spusti so tehnično povsem nezahtevni in primerni tudi za začetnike. Običajno lahko turo pričnemo pri kmetiji Robnik, do koder je cesta splužena in je urejeno parkirišče. S Plešivca lahko turo nadaljujemo preko Dolge njive vse do Tolste Košute (2057 m), kjer pa so travnata južna pobočja lahko nevarna za plazove.

Češka koča (1543 m), Spodnje in Zgornje Ravni (2000 m)

400 m, 1-2 h

V pozni pomladi (april in maj) nam Spodnje in Zgornje Ravni nad Češko kočo ponujajo idealne razmere za uživaško turno smuko. Edini izziv je malo daljši pristop do Češke koče s smučmi na nahrbtniku (1 h 30 min). Za bolj zgodnje so dereze in cepin obvezna oprema. V zmehčanem snegu se je možno od koče do severnih sten Kočne, Dolške škrbine, Grintovca in Dolgega hrbta (do višine 2000 m) povzpeti kar na smučeh. Češka koča je v tem obdobju odprta le ob majskih vikendih.

Krajši turni smuki okrog Jezerskega
(Štularjeva planina (1267 m), Visoki vrh
(1460 m), Mali vrh(1300 m), Pristovški
Storžič (1759 m))

400–500 m, 1–2 h

Na Jezerskem je mogoča turna smuka tudi v najhujši zimi, ko v severnih stenah Grintovcev bobnijo plazovi. V varnem zavetju gozdov, gozdnih cest, strmih vlak in čarobnih travnikov boste lahko že med sneženjem uživali na turnih smučeh. Izhodišča za vse ture so z urejenih parkirišč v naselju. Vzponi in spusti so lahki in primerni za začetnike in manj izkušene smučarje.