Občini Trins in Gschnitz skupaj tvorita gorniško vas Gschnitztal. Široko koritasto dolino Gschnitztal na obeh straneh zaznamujejo strmo vzpenjajoči se gorski pobočji iz kristalinične kamnine, nad katerimi se dvigajo ostri apnenčasti vrhovi.

Gorsko kmetovanje

Kmetijstvo v Gschnitztalu je posebnega pomena za regijo. Poleg kakovostnih proizvodov so kmetije pomembni ponudniki turističnih storitev. Številne kmetije ponujajo počitnice na kmetiji, kmetija Gschnitztaler Alpakahof redno ponuja pohode s svojimi živalmi, v mlinarski vasi Gschnitztal pa dobite vtis o tradicionalnem načinu dela gorskih kmetov.

Gorsko kmetijstvo pomembno prispeva k ohranjanju narave. Na primer, strme gorske travnike Padeil nad Trinsom že stoletja kosijo ročno. Posledica tega je edinstvena biotska raznovrstnost, ki ji ni para niti na evropski ravni. Ti gorski travniki Padeil so bili zato označeni kot varovano območje Natura 2000.

Prostovoljski projekt »Skrb za gorske pašnike in gorske travnike« ponuja priložnost, da aktivno sodelujete pri ohranjanju ekološko dragocenih gorskih travnikov in si tako ogledate delo gorskih kmetov. Informacije najdete na: www.wipptal.at

Tradicija in kultura

Gschnitztal je kraj, kjer so še vedno žive stare tradicije in kjer so ljudje ponosni na svoje korenine. Poleg svetih in podeželskih običajev je v pokrajini globoko zakoreninjena tradicija planinstva in alpinizma.

Prirodoslovje

Cvetlična gora Blaser, do katere se iz Trinsa odpravite na triurni pohod, je še posebej znana po svoji flori. Tu so našteli več kot 14 vrst orhidej. V dolini Gschnitztal se prekrivata apnenec in kristalinična kamnina, kar je povzročilo raznolikost vrst, zaradi katere so številni priznani botaniki že v 19. stoletju preživljali poletne počitnice v Trinsu. Leta 1870 je mednarodno priznani botanik Kerner von Marilaun ustvaril alpski vrt na planini Blaser. Med ljubitelji cvetja zelo priljubljena vrtna ušesnica izvira iz doline Gschnitztal, od koder jo je botanik prinesel na Nizozemsko, da bi vzgojil današnje številne vrste. Zadnji del doline Gschnitztal, zlasti okolica koče Tribulaunhütte in vrha Gargglerin, je znan po populaciji kozorogov in je tudi priljubljeno gnezdišče redkega planinskega orla.

Mit Unterstützung von Bund und Europäischer Union
Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie
EU - Entwicklung für den Ländlchen Raum