Dolina leži med Lienškimi Dolomiti, Ziljskimi Alpami na severu in mogočnim Karnijskim grebenom na jugu v deželi Koroški na meji z Vzhodno Tirolsko. Regijo odlikujejo razburljiva zgodovina, obetavne nadmorske višine in kulinarična prefinjenost. Konec koncev se lahko Lesna dolina skupaj s sosednjo Ziljsko dolino imenuje prva popotniška regija slow food-a na svetu.

Gorsko poljedelstvo in obrt

V Lesni dolini je še vedno veliko kmetij, od katerih določene predstavljajo postransko dejavnost, številne ponujajo počitnice na kmetiji, na nekaterih pa je kmetovanje glavna dejavnost. Zlasti sodelovanje s turizmom je odprlo nove vire dohodka za lokalno kmetijstvo. Približno 60 kmetij se je združilo v zadrugo in skupaj vodijo kmetijsko trgovino v Maria Luggau. Tukaj ponujajo visokokakovostno hrano – spekter sega od namazov do mesnih in mlečnih izdelkov do borovega šnopsa – pa tudi ročno izdelane vsakdanje predmete in izdelke lokalne obrti.

Tudi partnersko podjetje Lesachtaler Fleisch, ki je predstavljeno v podkastu (samo v nemščini), po možnosti predeluje samo meso iz regije in tako podpira dolinske kmetije.

V zadnjih desetletjih je kruh Lesne doline ponovno v središču pozornosti. Ukvarjanje s to tradicijo je pripeljalo do tega, da se v starih vodnih mlinih ne le ponovno melje žito, temveč se v dolini vse pogosteje pridelujeta pšenica in rž, da bi dobili resnično lokalni izdelek.

Slow Food Travel in kruh Lesne doline

“Slow Food Travel Koroška pomeni aktivno sodelovanje, prenos znanja ter dobre, čiste in poštene kmetijske pridelke.” Kuharski tečaji, vodeni ogledi kmetije ter sodelovanje pri proizvodnji hrane in pijače povezujejo goste z regijo in pomagajo razumeti, kaj je vredno ohraniti. Pridelava kruha v Lesni dolini je bila leta 2010 uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Številni kmetje v Lesni dolini pečejo hrustljav kmečki kruh skoraj vsak teden, nekateri celo večkrat na teden, ki je obvezen del vsake malice. Slowfood je kruhu Lesne doline podelil oceno Presidio. Kruh Lesne doline ima od leta 2023 uradno registrirano zaščiteno geografsko označbo. Označuje obrt peke kruha, lokalno pridelavo in predelavo v Lesni dolini.

www.slowfood.trave v www.lesachtal.com

Tradicija in kultura

Prebivalci Lesne doline naj bi bili glasbeno nadarjeni. To navdušujoče dokazujejo glasbene skupine v dolini, različni pevski zbori in različne zasedbe. Vsako glavno mesto ima svojo skupino s tradicionalnimi nošami, včasih do 50 članov. Poleg tega je Akademija za ljudsko glasbo v Liesingu še en glasbeni razpoznavni znak doline.

Morda je prav zaradi oddaljenosti doline v veliki meri ohranjena regionalna stavbna kultura. Povsod naletiš na stare hiše in hleve, na gorskih travnikih še vedno stojijo kapelice in stari seniki. Najstarejša cerkev v Lesni dolini je sicer v Liesingu, vendar je versko središče Maria Luggau, ki se je od 16. stoletja razvilo v romarski kraj z nadregionalnim pomenom.

Mit Unterstützung von Bund und Europäischer Union
Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie
EU - Entwicklung für den Ländlchen Raum