16. letno srečanje gorniških vasi
31. 5. - 2. 6. 2024 v Luče

Tema „Dediščina; prijazna sopotnica današnjega življenja v Alpah“

Bogata in raznolika zapuščina preteklih generacij je ključnega pomena za razu­me­vanje identitete, tradicije in dinamike posamezne lokalne skupnosti. Gorniške vasi, kot nosilke trajnostnega pristopa, predstavljajo steber ohranjanja kulturnih vrednot, tradicionalnih obrti in običajev, arhitekture ter življenjskega sloga, razvijajočega se skozi stoletja. Te vasi niso le mirna, malce oddaljena geografska območja, temveč žive skupnosti, ki z negovanjem lastne kulturne dediščine bogatijo svoj vsakdan.

16. letno srečanje v Sloveniji bo priložnost za izmenjavo idej, izkušenj in dobrih praks ter za razpravo o načinih, kako še bolje ohraniti, promovirati in koristno uporabljati kulturno dediščino za dobrobit gorniških vasi ter njihovih prebivalcev.

Gorniška vas Luče je avgusta preteklega leta doživela katastrofalne poplave, ki so močno prizadele infrastrukturo kraja ter omejile namestitvene in druge kapacitete. Glede na okoliščine vljudno prosimo, da se letnega srečanja udeležijo največ trije udeleženci iz vsake gorniške vasi. Zahvaljujemo se vam za vaše razumevanje.

➔ Partnerski obrati
Za rezervacijo namestitve vljudno prosimo, da stopite v stik s partnerji neposredno preko njihove elektronske pošte. Za lažjo koordinacijo v sporočilo dodajte ključno besedo “16. Jahrestagung”. Ker je v terminu letnega srečanja povpraševanje po namestitvah razmeroma visoko, se proste kapacitete hitro zapolnijo. Vljudno prosimo udeležence srečanja, da namestitve rezervirate najkasneje do 5. maja.

Za druge namestitve v Lučah ali dodatne informacije se obrnite na:
Turistično informacijski center Luče
Luče 106, 3334 Luče
Tel. +386 (0)3 839 35 55
E-mail: tic@luce.si
www.visitluce.si

Osrednji del letnega srečanja bo potekal v Športnem centru Luče, ki se nahaja v samem središču vasi, na naslovu Luče 77, 3334 Luče. Objekt v dveh nivojih je zasno­van kot povezovalni člen med zgornjim in spodnjim delom vasi ter je enosta­vno dostopen iz vseh smeri. Glavni vhod v dvorano je preko ploščadi na južni strani objekta, tik ob stopnišču. Pred objektom je na voljo približno 30 parkirnih mest, dodatna parkirišča pa so na voljo v neposredni bližini dvorane.

Dostop z javnim prevozom
Kljub prizadevanjem za zmanjšanje okoljskega odtisa in spodbujanju trajnostne mobilnosti je javni prevoz v manjših in bolj oddaljenih krajih v Sloveniji, zlasti v gorskih regijah, pogosto omejen. Dostop do Gorniške vasi Luče z javnim prevozom je mogoč z uporabo avtobusne ali železniške povezave iz Ljubljane do Celja, kjer nato prestopite na avtobus, ki vozi proti Lučam. Podrobnejše informacije o urnikih prevoza so na spletnih platformah
https://potniski.sz.si/ in https://nomago.si/vozovnice/vozni-red.

Dostop z avtomobilskim prevozom
Najbolj učinkovit način za dostop do dogodka je uporaba lastnega prevoza, saj je tudi zaradi razpršene porazdelitve namestitev to najbolj priročna možnost. Če je le mogoče, priporočamo organizacijo skupinskega prevoza z drugimi udeleženci.

Občina Luče, Planinska zveza Slovenije in Ministrstvo za naravne vire in prostor se veselimo našega skupnega srečanja!








Sodelujem (odkljuka okvirček) *:


Program – petek dopoldne od 10.30 do 13.30:




Program – petek popoldne od 15.00 do 18.00




Program – sobota dopoldne od 9.00 do 12.30




Program – sobota popoldne od 14.00 do 17.00 – terenski ogled s pokušino lokalnih dobrot (izberite enega):


Nedeljski planinski izlet (izberite enega):


Strinjam se, da se v dokumentaciji letne konference 2023, ki bo prav tako poslana vsem udeležencem v formatu PDF,